10.07.2018 г.

История на Кръв и Чест



Началото…
През 1985 г., британската група Skrewdriver, начело с Иън Стюарт, за първи път изпълняват песента “Blood and Honour” (Кръв и Чест); песен която само след няколко години ще се превърне в химн и водеща за поколения не само във Великобритания, а и в цяла Европа, Америка и дори Австралия.

Но нека се върнем малко назад - 80те във Великобритания. Организатор на множество концерти е клубът White Noise (White Noise Club) (симпатизанти на ‘’Национален Фронт’’). Именно това е и периодът, когато настъпва музикална революция, наречена “ Рок против комунизъм’’ (Rock Against Communism - R.A.C.). Банди като Skrewdriver, Brutal Attack, Skullhead, и No Remorse изнасят концерти ежеседмично из цяла Великобритания пред тълпи от хиляди.


Всичко това се случва на субкултурно ниво - информацията за тези концерти се разнася от уста на уста и съвсем скоро скинхед движението и неговите последователи се разрастват до толкова, че започват да спонсорират поддръжници из цяла Европа. Лондонските скинове симпатизиращи на Skrewdriver започват да се обединяват под името Blood and Honour Skins - по едноименната песен на групата.

В същото това време, разочарован от множеството факти, доказващи че хората зад клуб White Noise използват средствата припечелени от концерти за лични облаги, а не за каузата на движението, Иън решава да свика среща. На събитието са поканени топ фигури от лондонската сцена, начело с групите Skrewdriver, Brutal Attack, Sudden Impact, Squadron, British Movement, и др. На срещата единодушно се решава да се създаде конфедерация, която да се ръководи от гореспоменатите с цел подпомагане борбата на всички патриоти, десни, националисти, и националсоциалисти с всички възможни средства без да се очаква нищо в замяна; самоиздържаща се конфедерация, чиято единствена цел е да подпомага активисти и техните дейности  - Независимият глас на съпротивата на всички национални и патриотични движения.


Именно това е моментът, когато се ражда организацията, позната ни до днес - “Blood and Honour” - движение пряко обвързано с музикалната революция, без симпатии към определени партии, които да възпрепятстват борбата.

През същата 1987 г., месец юли, излиза от печат и първият брой на списанието “Blood and Honour’’, което все още продължава да се издава.


Днес...
От скромното си начало през 1987 г. до наши дни, Кръв и Чест евоюлира от движение пряко обвързано със скинхед културата и Oi! музиката, в такова, обхващащо различни жанрове като rockabilly, hatecore, ns hardcore, white rock, балади и други.

Много от групите които вече споменахме все още развяват банера на Кръв и Чест, изнасят концерти, присъстват на такива и организират ежемесечни срещи. Национални концерти като Violent Storm Memorial през март, St. George’s Day през април, Ian Stuart Memorial  (Мемориал за Иън Стюарт) през септември и White Christmas (Бяла Коледа) през декември се превърнаха в международни фестивали без граници с хиляди присъстващи от цял свят.

От 1987 г. до днес, Кръв и Чест израстна от малка конфедерация в здрава организация с активни групи от по над 30 души - Дивизии, по-малки групи със статут на Секции, всички от които са политически активни и подръжаващи партии или движения по свой избор. Нито статутът на Дивизия, нито този на Секция се дава без заслуга  - той трябва да се спечели.

Върховното командване, съставено от членове на групи, активисти, и политически партии диктуват посоката която организацията поема. Организатори на национални концерти, охрана и пропаганда са средствата които припокриват всеки аспект от дейността на Кръв и Чест.

Успеха на движението достигна световни мащаби като днес обхваща страни от четирите краища на земното кълбо. Всяка дивизия работи според свой вътрешен ред и използва свои методи, които счита за подходящи за постигане на взаимните цели.

За жалост, Иън загива трагично през 1993 г., но неговото наследство остава и до днес  - мечтата му да се създаде движение ръководено от скинхедс за скинхедс, за сформиране на музикален фронт (музикална съпротива), и създаване на конфедерация от инакомислещи хора процъфтява. Движението което предлага на хората един алтернативен начин на живот днес е по-силно от всякога.
Към оригиналната статия:

****************************
Said above are the brief history of Blood and Honour and its evolution from a loose confederation into a tight organization with numerous followers and supporters from all over the globe. If you are interested in learning the full story, check out the original article in English at https://www.bloodandhonourworldwide.co.uk/bhww/history/